HIV CURE MEET UP

Dinsdag 8 oktober
AMC, Collegezaal 1, Meibergdreef 9, Amsterdam
17.45 uur ontvangst met broodjes
18.30 uur - 20.30 uur HIV CURE MEET UP

Volle Maan, bekend van de jaarlijkse bijeenkomst The Power of Love rond Wereld Aids Dag in Carré, organiseert in samenwerking met Aidsfonds en de Hiv Vereniging een Meet Up voor mensen die leven met hiv en onderzoekers die werken aan hiv-genezing. 

Er zijn tot nu toe drie mensen op de wereld genezen van hiv via een heel riskante stamceltransplantatie. Die moesten zij ondergaan, omdat zij naast hiv kanker kregen. Is er perspectief op een veilige vorm van genezing? Het onderzoek naar genezing van hiv lijkt steeds meer vaart te krijgen. In Nederland bestaat sinds kort het NL4Cure samenwerkingsverband van wetenschappers, mensen met hiv, Stichting HIV-monitoring, hiv-behandelaren en –verpleegkundigen en Aidsfonds. NL4Cure heeft als doel om het onderzoek naar genezing van hiv te versnellen.

Fred Verdult van Volle Maan, die zelf leeft met hiv, gaat in gesprek met onderzoekers om de hiv-community in begrijpelijke taal bij te praten over de stand van het onderzoek. We bespiegelen: is die genezing ook weggelegd voor mensen waarbij er vele jaren zat tussen het oplopen van hiv en het starten met hiv-medicatie? Hoe zeker is het dat je bent genezen of moet je onder controle blijven? Kun je als je genezen bent hiv opnieuw oplopen?

Mensen met hiv vragen we hoe belangrijk het voor je is dat onderzoekers werken aan genezing van hiv. Wat zou dat voor jou voor verschil maken als je genezen van hiv zou zijn, gegeven de huidige goede behandeling en het feit dat je hiv door die behandeling niet kunt overdragen? Uit de meest recente peiling van de HivVereniging blijkt dat twee van de drie onderzoeksdeelnemers aangeven dat het voor hen heel belangrijk is als men zou kunnen genezen van hiv. Toch zijn er ook kanttekeningen: we horen dat het perspectief op genezing ervoor zorgt dat mensen die nu de diagnose te horen krijgen, soms niet werken aan acceptatie. En we horen geluiden dat de focus beter kan liggen op het bestrijden van stigma. 

Ik hoop je te spreken op deze avond boordevol food for thought voor zowel mensen met hiv als onderzoekers! 

Deelname is gratis. Omdat privacy voor veel mensen met hiv van groot belang is, is het tijdens de ontvangst en bijeenkomst niet toegestaan om te fotograferen of filmen. 

Je bent van harte welkom als je je via deze link aanmeldt

Als je vragen hebt overdeze bijeenkomst, kun je contact opnemen met Juliette Kuling van Volle Maan: juliette@volle-maan.nl of 020 524 60 90.