Fieke Livius
Communicatieadviseur

Je bent zoveel meer dan je ziekte. Goede informatie over je aandoening en ervaringsverhalen van anderen kunnen je helpen om je ziekte een plek te geven en te ervaren wat wél mogelijk is. Het is fantastisch werk als ik met interviews en teksten daaraan een bijdrage kan leveren.  

Na mijn studie werkte ik bij PTT Telecom. Op een dag in het zesde jaar – ik was toen regiomanager van een aantal Primafoonwinkels en de afdelingen Telefonische verkoop en Klantenservice – stapte ik op een vroege ochtend weer mijn huis uit. Gekleed in mantelpakje, met aan mijn oor mijn mobiele telefoon (die toen nog zo groot als een melkpak was), liep ik naar mijn leaseauto. Onderweg kwamen uit alle huizen kopietjes van mezelf: jonge, donkerblauw geklede mannen en vrouwen, allemaal op weg om hun zaken te doen. En ineens zag ik mezelf lopen, drukdrukdruk.  

Toen viel het kwartje: waarom besteed ik al mijn tijd en energie om nóg meer telefoons te slijten en nóg meer belminuten? Wat draag ik daarmee bij aan de mensheid? Er is niks mis met commercie; de mobiele telefoon brengt mensen ook dichter bij elkaar. Maar op dat moment besefte ik heel duidelijk dat ik mijn geluk niet vind in materie. Laat mij maar met mensen werken. Liefst met een aandachtig oor en mijn blocnote bij de hand; ik ben geen prater. Luisterend en schrijvend kan ik aandacht geven, grotere gehelen zien en vragen beantwoorden.  

Sinds 2012 werk ik met veel plezier bij Volle Maan. Ik interview mensen over hun leven met een (chronische) ziekte, en vraag artsen en consulenten wat deze ziekte inhoudt. Ik wil medische taal graag begrijpelijk maken voor de mensen om wie het gaat, want kennis van je ziekte heb je nodig om je leven met die ziekte vorm te kunnen geven. Regelmatig kom ik bij mensen thuis om hun ervaringen op te tekenen, zodat anderen daar herkenning en moed uit kunnen putten. Die gesprekken inspireren mij!   Fieke Livius (1967) studeerde Communicatie en Frans binnen de studie Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht. Na haar periode bij PTT Telecom heeft ze gewerkt als trainer (Persoonlijke Effectiviteit, Creatief Schrijven, Projectmatig werken e.a.), eindredacteur, senior communicatieadviseur en tekstschrijver.

fieke@volle-maan.nl

Home