Klazien Roozeboom
Communicatieadviseur

Gezondheidszorg en patiëntenparticipatie in de breedste zin van het woord, dat is wat mij interesseert. Ik kan me helemaal vastbijten in een ziektebeeld of ontwikkeling. Welke behandelingen zijn beschikbaar? Wat doet een chronische ziekte met iemand? Hoe zorg je dat de zorg voor iedereen toegankelijk is? Hoe beleven mensen de zorg en hoe kan het beter?

De menselijke kant van mijn werk maakt dat het zo boeiend is. Ieder interview of gesprek is anders. Elke keer ga ik de verbinding aan met de persoon die tegenover me zit: een patiënt, een arts, een BN’er, een klant. Of iemand tijdens een interview statig voelt of laagdrempelig, het wordt altijd een persoonlijk gesprek. Wie is de mens achter het verhaal? Het is de zorgzaamheid in mij die dan wordt aangesproken. Voorheen werkte ik in de zorg, nu schrijf ik over de zorg. Ik vind het even zinvol: een patiënt is vaak erg geholpen met goede informatie over de ziekte.

De mensen die ik spreek, hebben vaak heftige aandoeningen. Het is mooi te zien dat er meerdere wegen zijn om met een ziekte om te gaan. Ik heb veel respect voor mensen die tegenslagen te verduren krijgen en het toch lukt positief in het leven te blijven staan.

Preventie had tijdens mijn studie al mijn interesse. Het maakt dat ik nu graag schrijf over onderwerpen als voeding en bewegen. Het zijn ook thema’s die voor (zieke) mensen steeds relevanter zijn geworden. Ook spoor ik mensen graag aan om zelf de regie te nemen en heb ik tijdens projecten al verschillende keren meegemaakt hoe krachtig en zinvol lotgenotencontact is. Onze projecten dragen naast kennisoverdracht ook vaak bij aan die andere gebieden. Dat maakt het werk heel zinvol.

Bij Volle Maan komt alles samen wat ik belangrijk vind: verbinding met mensen, schrijven, zorgzaamheid, de medische inhoud en de afwisseling: de ene keer produceer ik een magazine, de andere keer een video of evenement of houd ik een groepsgesprek. Het mooie van werken bij Volle Maan is dat iedereen heel gedreven is en heel zorgvuldig omgaat met mensen en met afspraken. En de originaliteit: eigenlijk hebben we voor alle vraagstukken wel een oplossing.”

Klazien Roozeboom studeerde ergotherapie en gezondheidswetenschappen.

Klazien had verschillende bijbanen in de gezondheidszorg. Vervolgens werkte ze een aantal jaren als ergotherapeut in een gecombineerd verpleeghuis. Daarna startte Klazien de studie Gezondheidswetenschappen aan de VU in Amsterdam. Tijdens haar afstudeerstage bij de GGD Amsterdam voerde zij een onderzoek uit naar de seksuele gezondheid en weerbaarheid van meiden in Amsterdam. Klazien werkt sinds april 2008 als adviseur bij Volle Maan.

klazien@volle-maan.nl

Home